Durszlak.pl


free counters





poniedziałek, 27 maja 2013

    Jak już wiecie, w mojej jednodniowej restauracji obok pasty, o której napiszę następnym razem znalazły się focaccie. Ku mojej radości Włosi, którzy przybyli spróbować moich przysmaków, zarzucili mnie komplementami. Ach, ci Włosi! ;)

   Żeby nie było tak różowo i żebym nie odfrunęła od tych complimenti, znalazła się też jedna sceptyczna klientka. Nie spodobała jej się "struktura" moich wypieków, zarzuciła mi użycie proszku do pieczenia i zdegustowana opuściła moje stoisko bez spróbowania czegokolwiek.

  Dziś, specjalnie dla tej Pani, przepis na focaccie w wersji, która cieszyła się największym powodzeniem i jako pierwsza zniknęła ze stołu.

 

Focaccia con caperi, rosmarino e olive 

czyli focaccia z kaparami, rozmarynem i oliwkami

 

Składniki:

650 g maki pszennej (włoski typ 00, polska tortowa ekstra typ 405, ewentualnie 450)

400 ml wody

8 g drożdży piekarskich instant

140 ml oliwy z oliwek extra vergine

2 łyżeczki cukru

15 g soli

160 g czarnych oliwek bez pestek (osobiście wolę oliwki z pestkami, ale do tego dania polecam drylowane)

garść kaparów

gałązka świeżego rozmarynu

Przygotowanie:

1. W ciepłej wodzie rozpuścić sól. Dodać 40 ml oliwy i połowę mąki wymieszanej z drożdżami. Wyrabiać łyżką lub za pomocą miksera, aż ciasto będzie gładkie. Odstawić na około pół godziny, aż na powierzchni pojawią się liczne pęcherzyki.

2. Dodać resztę mąki i wyrabiać, aż ciasto zacznie odklejać się od ścianek naczynia. Niewykluczone, że na tym etapie trzeba będzie dodać garść mąki. Dolać 50 ml oliwy i jeszcze raz dokładnie wyrobić. Ciasto będzie miękkie i dość lepkie. Posmarować je oliwą i odstawić na co najmniej 2 godziny, aż ciasto podwoi objętość.

3. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wlać 20 ml oliwy. Rozciągnąć ciasto na blasze, ułożyć oliwki, kapary, posypać igiełkami rozmarynu, lekko wcisnąć. Pokropić pozostałą oliwą i odstawić na kolejne pół godziny.

4. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Piec focaccię około 45 minut.

Buon appetito!

 

Efekt końcowy:

focaccia con caperi

 

Przed pierwszym wyrastaniem:

ciasto na focaccie

 

Pęcherzyki:

pęcherzyki na cieście drożdżowym

Ciasto gotowe do drugiego wyrastania:

przed drugim wyrastaniem 

I już wyrośnięte:

wyrośnięte ciasto

Focaccia przed wstawieniem do piekarnika:

focaccia przed upieczeniem