Durszlak.pl


free counters





poniedziałek, 18 lutego 2013

    W Ameryce Południowej pomidory uprawia się już od ośmiu tysięcy lat. Do Europy trafiły one po 1492 roku, za sprawą Krzysztofa Kolumba. Inne źródła podają, że warzywa te przywiózł dopiero Hernan Cortes w 1540 roku. Początkowo uprawiano je jedynie jako rośliny ozdobne, owoce uznawano za trujące i przypisywano im właściwości wywołujące „miłosny szał”. Nazywano je pommes amore, czyli jabłkami miłości. Nie jest jasne, czy to przez skojarzenie ze złotym jabłkiem z mitologii greckiej, czy z powodu koloru pierwszych owoców zaczęto nazywać je pomme d`or.  

    W drugiej połowie XVII wieku rozpoczęto uprawiać i rozmnażać pomidory. Doskonałe warunki klimatyczne do rozwoju znalazły one na południu Włoch. Mieszkańcy Italii bardzo szybko pokochali nowe warzywo,  a przetwory pomidorowe stały się nieodłącznym elementem włoskiej kuchni. Odmianą zasługującą na szczególną uwagę jest San Marzano (DOP). Podobno pierwsze rośliny tej odmiany otrzymał ówczesny król Neapolu, Ferdynand I Burbon-Sycylijski w darze od wicekróla Peru, Manuela de Amat y Juniet w 1770 roku. Pierwsze uprawy tej odmiany założono w okolicach miasta San Marzano sul Sarno, gdzie na żyznej, wulkanicznej ziemi miały doskonałe warunki do rozwoju. Odmiana ta daje podłużne, mięsiste owoce, z niewielką ilością pestek. Są idealne do produkcji sosu pomidorowego, niezbędnego składnika pizzy, która także pochodzi z Neapolu.

    Pomidory San Marzano to odmiana idealnie nadająca się do suszenia. Przekrojone na pół owoce po wysuszeniu w sierpniowym słońcu Sycylii pakowane są do słoików i zalewane doskonałą oliwą z oliwek. Takie pomidory długo zachowują głęboki aromat, piękny czerwony kolor i charakterystyczną słodycz.

 

Torta salata con ricotta, spinaci e pomodori secchi,

czyli tarta z ricottą, szpinakiem i suszonymi pomidorami


Składniki:

400 g mąki pszennej

pół szklanki oliwy

szklanka letniej wody

400 g szpinaku (świeżego lub lekko rozmrożonego)

250 g ricotty

8 połówek suszonych pomidorów

4 jajka

1 ząbek czosnku

sól

pieprz

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać, dodać dużą szczyptę soli, wlewać wodę zagniatając ciasto. Ugniatać, aż będzie jednorodne, miękkie i elastyczne. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde można dolać wody, gdy jest zbyt klejące można dosypać mąki. Odstawić na co najmniej 30 minut.
  2. Posiekać czosnek, rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć czosnek. Szpinak posiekać, podsmażyć z czosnkiem, aby odparować jak najwięcej wody. Przestudzić.
  3. Szpinak wymieszać z ricottą, dodać roztrzepane jajka.
  4. Pomidory odsączyć z oliwy, pokroić w paski, dodać do masy szpinakowej.  
  5. Ciasto podzielić na 8 części. Każdą cześć wałkować cienko, aż płat ciasta będzie przezroczysty. Smarować oliwą i układać jeden na drugim w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, tak aby brzegi ciasta wystawały na zewnątrz.
  6. Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Gdy wszystkie warstwy będą już gotowe nałożyć nadzienie i brzegi ciasta zawinąć do środka. Piec około 40 minut, aż wierch ciasta się zrumieni.

Buon appetito!

 

torta salata con spinaci



torta salata con spinaci2

środa, 13 lutego 2013

    Chiacchiere to po włosku pogaduszki. Tak Włosi nazywają kawałki ciasta smażone w głębokim tłuszczu i posypane cukrem pudrem. Te pyszne słodkości mają wiele innych nazw regionalnych, czasem dość dziwacznych. Kłamstwa, szmaty, sałaty, kokardy to tylko niektóre z nich.

   Tradycja przygotowywania smażonych ciastek w okresie karnawału ma swoje korzenie w starożytności. Choć karnawał jest ściśle związany z chrześcijaństwem, jest czasem zabaw poprzedzającym Wielki Post, to sposób jego obchodzenia ma swoje źródło w świętach pogańskich, związanych z kultem płodności i kultem agrarnym. W czasie festiwali na cześć bogini Izydy, czy saturnaliów, spożywano duże ilości frictillia, ciastek smażonych w tłuszczu wieprzowym.

    Dziś dla chrześcijan rozpoczyna się okres Wielkiego Postu, po włosku Quaresima. Może wspomnienie słodkich, chrupiących chiacchiere pomoże przetrwać czterdzieści cztery chude, postne dni.

 

Chiacchiere,

czyli w włoskie faworki


Składniki:

500 g mąki pszennej

3 jajka

1 żółtko

50 g masła

70 g cukru

50 ml grappy lub brandy

szczypta soli

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub torebka cukru z prawdziwą wanilią)

olej do smażenia

cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, cukier, miękkie masło, jaja i żółtko, wanilię i grappę. Zagnieść ciasto, ugniatać około 10 minut, aż będzie sprężyste. Odstawić na co najmniej 30 minut w chłodne miejsce.
  2. Wałkować na grubość około 2 mm. Przy pomocy radełka wycinać prostokąty, na każdym zrobić dwa krótkie nacięcia.
  3. Smażyć na złoty kolor. Osuszać na papierowym ręczniku.
  4. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

Buon appetito!

  

chiacchiere

11:29, alicjajulia , Dolci
Link Dodaj komentarz »