Durszlak.pl


free counters





Blog > Komentarze do wpisu

Frico według Cesare

 Kilka miesięcy temu brałam udział w warsztatach, organizowanych przez Akademię Kuchni Włoskiej z Krakowa . Pod czujnym okiem rodowitego Kalabryjczyka, Cesare Candido, przygotowałam klasyczne włoskie dania, z najwyższej jakości produktów. Dostarczyła je, prosto z Półwyspu Apeninskiego, firma Fattorie del Duca. Akademia uczy kucharzy i amatorów gotować prosto, smacznie i prawdziwie po włosku. Prowadzenie szkoleń to dla Cesare jeden ze sposobów walki z mitami na temat kuchni swojej ojczyzny, których w Polsce wciąż pokutuje bardzo wiele.

     Zimowe warsztaty polegały na przygotowaniu w dwuosobowych grupach czterodaniowego posiłku. Na przystawkę, włoskie antipasto smażyliśmy placki z ziemniaków i sera Montasio z dodatkiem cebuli. Primo piatto, czyli pierwsze danie stanowiło Risotto alla Trevigiana, doskonały ryż Vialone Nano ze świeżą kiełbasą z regionu Veneto (Wenecja Euganejska) i czerwoną cykorią radicchio. Na drugie danie, secondo piatto uczyliśmy się przyrządzić Carne alla Pizzaiola, cienki plaster wołowiny krótko duszony w sosie pomidorowym z kaparami, oregano i kalabryjską ostrą papryczką. Posiłek wieńczył deser - Rosa di Mela - paski ciasta francuskiego i cieniutkie plasterki jabłka zwinięte kształcie róży i zapieczone w piekarniku. 

     Dodatkowym elementem tej cudownej uczty było delikatne, świeże Bardolino chiaretto. To różowe, rześkie wino, pochodzące z okolic Jeziora Garda mogliśmy degustować dzięki uprzejmości The Fine Food Group.

 

    Dziś chcę się z wami podzielić przepisem na przystawkę, której nauczyłam się podczas krakowskich warsztatów. To pochodzące z Friuli danie zwie się frico, a jego nieodzownym elementem jest ser Montasio. Produkuje się go z niepasteryzowanego mleka krowiego na prawnie wyznaczonym obszarze, obejmującym Friuli, Wenecję Julijską i niektóre prowincje Wenecji Euganejskiej. Montasio to twardy ser dojrzewający o kremowym, bogatym smaku z nutami owocowymi i korzennymi, lekko pikantny. W sprzedaży spotyka się trzy warianty tego sera, różniące się stopniem dojrzałości. Fresco dojrzewa nie dłużej niż dwa miesiące i jest kremowy, miękki i delikatny, mezzano dojrzewa od pięciu do dziesięciu miesięcy i odznacza się głębszym smakiem, natomiast straveccho po ponad dziesięciomiesięcznym dojrzewaniu zyskuje ziarnisty miąższ i pikantny aromat. 

   W Poznaniu ser Montasio można kupić w moim ulubionym sklepie La Bottega :)

 

                                                         Frico według Cesare

 

Składniki:

2 średniej wielkości ziemniaki

250 gramów sera Montasio

1/4 średniej cebuli

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obrać, z sera okroić skórkę, cebulę obrać i pokroić w kostkę. 

2. Ziemniaki i ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać. 

3. Rozgrzać patelnię, wyłożyć 3/4 masy ziemniaczano serowej. Uformować placek. grubości palca. Nałożyć cebulę i przykryć resztą masy, lekko ugnieść na patelni. 

4. Smażyć na średnim ogniu, początkowo podważać placek drewnianą łopatką, aby się nie przyklejał. Uwaga: początkowo frico mocno paruje i można odnieść wrażenie, że się pali. Bez obaw, to paruje woda z ziemniaków.

5. Kiedy można nim będzie swobodnie poruszać przerzucić na drugą stronę i smażyć dalej. Gdy druga strona przestanie przyklejać się do patelni przerzucić jeszcze kilkakrotnie. Stopniowo z placka będzie wyciekał tłuszcz, na którym równo obsmażamy frico przez kilka minut.

6. Podajemy jako sycącą przystawkę.

Buon appetito!

 

frico

piątek, 25 lipca 2014, alicjajulia

Polecane wpisy

Komentarze
zblogowani1
2014/07/25 09:56:37
Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 2200 blogów z 22 kategorii.
Należy założyć konto jako bloger i w 2 krokach dodać bloga do serwisu. Nasz robot sam pobiera aktualne wpisy i prezentuje je tysiącom użytkowników którzy codziennie korzystają ze zBLOGowanych. Dla blogera to korzyść w postaci nowych czytelników i większego ruchu na blogu. Zapraszamy!