Durszlak.pl


free counters





Blog > Komentarze do wpisu

Wielkanocny gołąb

    Nie baranek i nie zajączek, ale gołąb jest we Włoszech symbolem Wielkanocy. Od najdawniejszych czasów gołąb symbolizuje pokój i odrodzenie.

   Według Księgi Rodzaju gołębica wypuszczona z Arki przez Noego powróciła z gałązką oliwną w dziobie. Stała się ona znakiem pojednania między Bogiem a Jego Ludem.

    Włoska legenda mówi, że tradycja wypiekania La Colomba sięga VI wieku. Wtedy to po raz pierwszy słodki chleb w kształcie gołębia mieszkańcy Pawii ofiarowali królowi Longobardów Albionowi, któremu po trzech latach latach oblężenia, w przeddzień Wielkanocy udało się wejść do miasta. Po spróbowaniu ciasta król złożył obietnicę: "Na cześć tych gołębi, będę szanować to miasto i jego mieszkańców". 

    W latach trzydziestych XX wieku firma Motta zaczęła w okresie wielkanocnym produkować ciasto w kształcie gołębia, używając tej samej taśmy produkcyjnej, która wykorzystywana jest do produkcji bożonarodzeniowego panettone. Kilka lat później produkcję wprowadziła także firma Vergani.

    Dziś mało kto piecze La Colomba w domu, bo proces jej przygotowania jest czasochłonny, a przed Wielkanocą można ją kupić w każdym sklepie we Włoszech. Ale myślę, że warto podjąć ten wysiłek, bo smak ciast z masowej produkcji nie umywa się do domowych wypieków.

 

La Colomba di Pasqua

 


Składniki:

550 g mąki tortowej ekstra

5 g drożdży instant

1 łyżeczka miodu

180 ml mleka

180 g cukru

250 g masła

120 g kandyzowanych skórek cytrusowych

5 s soli

6 żółtek

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (może być pół laski wanilii lub torebka cukru z prawdziwą wanilią)

2 białka

80 g cukru pudru

80 g mielonych migdałów

1 łyżka migdałów w płatkach

1 łyżeczka cukru granulowanego

Przygotowanie:

1. 50 gramów mąki wymieszać z drożdżami, dodać 50 ml ciepłego mleka i miód. Zagnieść, uformować kulkę, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

2. Dodać 80 ml ciepłego mleka i 100 g mąki. Zagnieść i odstawić na godzinę.

3. Do wyrośniętego ciasta dodać 150 g mąki, 80 g cukru, 50 ml ciepłego mleka, zagniatać ciasto przez około 10 minut. Dodać 80 g masła pokrojonego na małe kawałki i ugniatać jeszcze przez 5 minut. Przykryć i odstawić na dwie godziny.

4. Dodać sól, 100 g cukru, wanilię, żółtka, 200 g mąki i wyrobić gładkie ciasto. Następnie dodać pozostałe masło pokrojone na małe kawałki i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Na koniec dodać skórki cytrusowe.

5. Podzielić ciasto na dwie części i umieścić w dwóch foremkach w kształcie gołębia (do kupienia tutaj). Odstawić na całą noc.

6. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Białka utrzeć z cukrem pudrem, dodać mielone migdały. Polewą posmarować wyrośnięte ciasto, posypać płatkami migdałowymi i cukrem granulowanym. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach obniżyć temperaturę do 180 stopni. Piec kolejne 30-40 minut.

Buon appetito e Buona Pasqua!

 

la colomba

 

la colomba1

 

la colomba2

 

piątek, 29 marca 2013, alicjajulia

Polecane wpisy