Durszlak.pl


free counters





Blog > Komentarze do wpisu

Włoskie sery cz. II

    Dzisiaj nie będzie gotowania. Dzisiaj będzie obiecywany cud nad cudy z La Bottega.

    Burrata di buffala to świeży ser z bawolego mleka, z rodzaju a pasta filata (ciągnący się). Pochodzi z Apulii, jednego z południowych regionów Włoch. Przypomina nieco mozzarellę, ale jest od niej delikatniejszy i smaczniejszy. Ma kształt serowej sakiewki, wewnątrz której kryje się miękkie, śmietankowe wnętrze, zwane stracciatella pugliese. Tradycyjnie sakiewki przewiązane są liśćmi rośliny z rodzaju Asphodelus (Złotogłów). Obecnie coraz częściej można kupić burratę w pojemnikach plastikowych lub workach, zanurzone w łagodnej solance. 

    Burrata po włosku znaczy maślany i odnosi się do cudownie maślanego smaku tego sera. Zapach jest słodki, mleczny z delikatną nutą kwasu mlekowego. Podawać ją można tak, jak mozzarellę z pomidorami i bazylią, ale prawdziwi koneserzy twierdzą, że najlepiej smakuje z kropelką doskonałej, świeżej oliwy.

   Buon appetito!

 

burrata

 

stracciatella pugliese

wtorek, 22 stycznia 2013, alicjajulia
Tagi: ser burrata

Polecane wpisy