Durszlak.pl


free counters





Blog > Komentarze do wpisu

Pastaia Italiana pod choinką

    W tym roku, jak zwykle, święty Mikołaj odgadł moje marzenia (ciekawe, jak on to robi) i pod choinką znalazłam najprawdziwszą włoską maszynkę do makaronu. Pastaia Italiana firmy Imperia wałkuje ciasto, a przy pomocy dodatkowych przystawek kroi makaron. W moim zestawie są krajacze do spaghetti, tagliatelle, fettuccine i lasagnette. Taki zestaw można dowolnie rozbudowywać, dostępne są przystawki, za pomocą których przygotować można krótkie formy makaronu - cavatelli, rigatelli i gnocchetti sardi, a także przystawka do ravioli. Do mojej maszynki dołączony był jeszcze mały gadżet - forma do pierożków w kształcie gwiazdek.

    Dziękuję ci święty Mikołaju :)

    W pierwszą produkcję makaronu przy pomocy maszynki Imperia zaangażowała się cała rodzina. A makaron smakował wybornie.

 

 

   Lasagnette al ragù


Składniki:

Na makaron:

400 g mąki pszennej

4 jajka

Na sos:

100 g surowego boczku

1 cebula

1 marchewka

1 łodyga selera naciowego

3 łyżki oliwy z oliwek

400 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego

1 szklanka białego wina

500 ml dobrego przecieru pomidorowego

sól

Przygotowanie:

1. Drobno posiekać boczek, marchew, seler i cebulę. Smażyć na oliwie około 5 minut.

2. Dodać mięso i smażyć aż zacznie się rumienić. Następnie wlać wino, poczekać aż alkohol odparuje. Posolić, dodać przecier pomidorowy i dusić na małym ogniu 1,5 do 2 godzin.

3. Mąkę wysypać na stolnicę, uformować kopczyk, w środek którego wlać lekko rozbełtane jajka. Mieszać jaja z mąką, zagarniając mąkę do środka. Zagnieść ciasto. Ugniatać około 10 minut, a następnie przykryć folią i odstawić na 30 minut.

4. Ciasto podzielić na cztery części, wałkować ręcznie lub za pomocą maszynki na cienkie płaty. Używając maszynki należy wałkować kilkakrotnie, za każdym razem zmniejszając rozstaw wałków, aż do uzyskania pożądanej grubości. Płaty ciasta pozostawić do lekkiego przeschnięcia. Kroić wstążki szerokości 12 mm, oprószyć mąką.

5. W dużym garnku zagotować wodę z solą i odrobiną oliwy. Gotować makaron około 5 minut. Po odcedzeniu natychmiast wymieszać z gorącym sosem mięsnym i podawać.

Buon appetito!

 

tagliatelle al ragu

 

produkcja makaronu

 

lasagnette

 



niedziela, 30 grudnia 2012, alicjajulia

Polecane wpisy